fbpx

Esztergomi bazilika

Esztergomi bazilika

Az épület klasszicista és óegyiptomi stílusban épült, Magyarország legnagyobb egyházi épülete. Az Esztergom-Budapesti főegyházmegye székesegyháza. A világviszonylatban is tekintélyes esztergomi bazilika, Európa egyik legnagyobb bazilikája.

Az Esztergomi bazilika belső alapterülete 5660 négyzetméter, 48 méter széles és 118 méter hosszú. A kupolánál 71,5 méter magas a beltér. A bejárattól kb. 400 lépcsőfok vezet fel a kupolába.

Érdekességek az Esztergomi bazilikáról:

  • Az Esztergomi bazilika legnagyobb harangja (Nagyboldogasszony-harang) több mint 5800 kilogramm, átmérője 220 centiméter.
  • A kupola feletti gömb 2,5 méteres, a rajta álló kereszt 7 méter magas és 2,5 méter széles.
  • Az altemplomtól a kupola gömbjéig mérve 100 méter magas, ezzel kiérdemli a Magyarország legmagasabb épülete címet.
  • A beltérben található a világ legnagyobb egyetlen vászonra festett oltárképe Michelangelo Grigoletti Olasz művész nevéhez fűződik.

Hírek az Esztergomi bazilikáról:

Kamarakiállítás és emlékérme az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára

    Esztergom, 2022. május 20., péntek (MTI) – Kamarakiállítás nyílt az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából pénteken az Esztergomi Bazilika kincstárában, a Magyar Nemzeti Bank pedig „II. András Aranybullája” névvel tízezer forint névértékű arany és ötezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki.

    Erdő Péter bíboros a kiállítás megnyitóján kiemelte, az Aranybullában az alkotmány jelképét tiszteljük, és az egyház szerepének jelentőségét növelte, hogy a prímás küldetése volt a király figyelmének felhívása a keresztény értékekre.
    Török Csaba, a főszékesegyházi kincstár igazgatója emlékeztetett arra, hogy az Aranybullából kiadása idején hét másolat készült, ezek közül egyet Esztergomban őriztek, de ez megsemmisült. Később családi adományból kaptak egy 1318-ban készült másolatot, amely az okirat legkorábbi előfordulásának számít, mivel a kiadáskori másolatok is eltűntek.
    Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke elmondta, a most kiadott nagyobbik emlékérme az Aranybulla pecsétjének eredeti méretével azonos. Az arany emlékérme a színesfém emlékérme előoldalára ráilleszthető, ez egyedülálló különlegesség a magyar emlékérme-kibocsátások körében. Az érméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.
    Ismertetése szerint az arany emlékérme előlapján a kizárólag II. András király aranybulláján használt országcímer modern ábrázolása, a hátlapján pedig az Aranybulla modern kivitelű, körirat nélküli uralkodóábrázolása látható. Az „1222” évszám az Aranybulla kiadásának, a „2022” az emlékérmék kibocsátásának évére utal.
    Az arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,50 gramm, átmérője 11 milliméter, széle sima, ebből tízezer darab készíthető verdefényes kivitelben.
    A színesfém emlékérme előlapján oklevélábrázolás látható, a megsemmisült Aranybulla legkorábbi hitelesített másolatának szövegrészletével és az eredeti Aranybulla országcímeres oldalt megjelenítő függőpecsétjével. Hátlapján az eredeti Aranybulla függőpecsétjének az uralkodót ábrázoló oldala jelenik meg.
    A színesfém érme súlya 117,5 gramm, átmérője az Aranybulla eredeti pecsétjének méretével megegyezően 67 milliméter, ebből patinázott kivitelben szintén tízezer darab készíthető.
    Az Aranybulla a magyar történelem egyik legismertebb dokumentuma, nevét aranypecsétjéről kapta. Jelentősége nem saját korához, hanem utóéletéhez kapcsolódik. Azt követően ugyanis, hogy Nagy Lajos király 1351-ben megerősítette és törvénybe foglalta az 1222. évi oklevél szövegét, évszázadokon át a magyar nemesi kiváltságok foglalatának tekintették – írta összegzésében az MNB.
    Hozzátették: így került be az Aranybulla Werbőczy Istvánnak a középkori magyar jogot összefoglaló tekintélyes művébe, az 1517-ben kiadott Hármaskönyvbe. Werbőczy révén pedig egészen 1848-ig az Aranybulla volt a magyar rendi ellenállás, a magyar függetlenségi törekvések egyik sarokköve.

bfi \ bám \ gjé

MTI 2022. május 20., péntek 17:00

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek