fbpx

Irredenta dalok a várpalotai Trianon Múzeum CD-jén

Irredenta dalok a várpalotai Trianon Múzeum CD-jén

 Budapest, 2022. november 17., csütörtök (MTI) – Lesz, lesz, lesz címmel, hazai előadóművészek közreműködésével jelentetett meg CD-t a várpalotai Trianon Múzeum. A tizenkét magyar irredenta dal rockzenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve készült el.

    A húszas-harmincas éveket megidéző album dalai Varga Miklós, Pataky Attila, Kardos-Horváth János, Vadkerti Imre, Sárdy Barbara, Varga Viktor, Kalapács József, Géczy Erika, Kautzky Armand, Szacsvay László, és Heit Lóránd előadásában szólalnak meg, közreműködött a MÁV Szimfonikus zenekar, a Magyar Állami Operaház gyermekkara és a kisvárdai Szent László gyermekkar – közölte a kiadványt gondozó várpalotai Terror Múzeum csütörtökön az MTI-vel.


    A hangszerelést Faragó Sándor és Harmati Máté készítette, a zenei rendező Harmati Máté volt. A hanganyagot külön nyomtatott kotta kíséri, a dalok karaoke változatának videóit is elérhetővé teszi a kiadó.


    Mint írták, a Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés tárgyi, szellemi hagyatékát. A mostani kiadvánnyal az a célja, hogy a fiatal nemzedékkel is megismertesse a 20. század első felének dalait.


    „Az irredenta muzsika egy egész nemzetet sújtó, érthetetlen tragédiára adott, ösztönös, lelki gyógyulást kereső válasz. A dalok szövegét az elveszett Magyarország visszaszerzésére irányuló vágyak kifejezésre juttatása, zenéjét pedig a könnyen énekelhetőség, a fülbemászó, gyakran indulószerű dallam jellemezte” – szerepel a közleményben.


    Megfogalmazásuk szerint a haza egyesítésének gondolata nemcsak a politikai közéletben volt napirendi téma, hanem a művészet és a kultúra valamennyi műfajában képviseltette magát, így a zenei életben is. Ezt kívánja megeleveníteni a megújulás alatt álló múzeum zeneszobája, ahol a látogatók egy századeleji polgári enteriőrbe léphetnek be. A szobabelsőben a jellegzetes bútorok és tárgyak mellett az irredenta zenei mozgalomhoz kapcsolódó relikviák is láthatók. A kiállított fúvós és ütős hangszerek mellett néhány korabeli kiadású kottaritkaság is megtekinthető. A kor grafikai stílusát azok a plakátok idézik fel, amelyek a korszak zenei és színpadi előadásairól, bemutatóiról számolnak be.

bgu \ pmg

MTI 

Foto:/pixabay.com/

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek