fbpx

Hajósi barokk kastély

Hajósi barokk kastély

A legenda szerin az épületet 6 hét alatt építették Mária Terézia tiszteletére és kényelmére az akkori kalocsai érsek. Állítólag a kastély kapuját díszítő női alakok, szintén tiszteletből, Mária Teréziát ábrázolják. Egyébként a látogatás, a források szerint nem jött létre.  A hajósi barokk kastély 1740-es építése óta többször átépítették, funkcióhoz mérten. A kastély volt általános iskola és gyermekotthon is. 2009-2010-ben teljes körű felújításon esett át és 2010-től múzeumként funkcionál.

Hírek Hajósról:

Orbán-napi borünnep a hajósi pincefaluban

Kecskemét, 2022. május 26., csütörtök (MTI) – Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja ad otthont a szőlőtermesztők és borászok védőszentje tiszteletére szervezett negyvenedik Orbán-napi borünnepnek péntektől vasárnapig a Bács-Kiskun megyei Hajóson.

A rendezvények sora a hajósi svábságra emlékező konferenciával kezdődik május 27-én, pénteken – közölték a szervezők.
Szombaton az ünnepélyes megnyitó keretében – a borrendek felvonulása után – borlovagokat avatnak és meglocsolják Szent Orbán szobrát. A néphagyomány szerint ugyanis, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelik meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzik.
A bor szerelmesei bortúrán vehetnek részt, megismerhetik a környék sváb és borászati hagyományait, valamint a pincefalu borászatainak remekeit.
A családokat Meseföld élménybusz, népi fajátékok, körhinta, kincs- és nyomkereső túrák, a Kacagó Bábszínház és gyermekfoglalkozások várják. Lesz divatbemutató, Simson-motoros felvonulás, kézművesvásár és több néptáncbemutató, de szerveznek egészségügyi tanácsadással egybekötött állapotfelmérést is.
hajósi estéket könnyűzenei koncertek zárják: szombaton Keresztes Ildikó, vasárnap az Ocho Macho lesz a sztárfellépő a pincefalu nagyszínpadán.
A népünnepélyhez kapcsolódó natúrparki családi nap szombati programjai között gyalogos és kerékpáros bivalynéző túra, gyógynövény-, illetve kutyás szarvasgomba-kereső bemutató, kemencés sütés és helyitermék-kóstoló is szerepel.
Az Orbán-napi borünnephez kapcsolódik a „Mi napunk” program is, amely a megyei önkormányzat hagyományos, a lakóhelyhez, a megyéhez való kötődést erősítő rendezvénye.
Hajóson évszázados hagyománya van a borászatnak, már 1728-ból is vannak írásos emlékek arról, hogy az odatelepült svábok szőlővel és borral foglalkoztak.
A pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a több mint 1200 présház és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak. A 20-50 méter hosszú pincealagutakban pedig ott sorakoznak a zamatos vörös- és fehérborokat rejtő hordók.

bszan \ pbe \ ppd

MTI 2022. május 26., csütörtök 15:35


Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek