fbpx

A váci múmiák, a koporsókba zárt történelem

A váci múmiák, a koporsókba zárt történelem

A barokk hangulatú Duna-parti város, egyházi épületei és számos kiállított gyűjteménye teszi felejthetetlenné a Vácon eltöltött időt. A Tragor Ignác Múzeum gondozásában több helyszínen, néhány száz méteren belül, remek kiállításokat tekinthet meg a látogató.

Váci múmiák koporsói
Forrás: Vác, Tragor Ignác Múzeum, Orlik Edit fotója
http://muzeumvac.hu/

Váci múmiák – Memento Mori

1994-ben a Domonkos templom felújítása alkalmával, a templom alatt egy befalazott ajtó mögött 262 darab színes koporsóba elhelyezett holtestet találtak. A helyiség különleges klímájának köszönhetően, jó állapotban spontán mumifikálódtak. Mind egykori váci polgárok voltak, van közöttük gyerekek, nők, férfiak, szerzetesek, mester emberek, hivatalnokok…

A főtér egyik impozáns épületének pincéjében tekinthető meg állandó kiállítás formájában. A Váci múmiák festett koporsói, feszületei, rózsafüzérei láthatóak. Korabeli rekonstruált öltözetben, üvegkoporsóban három Váci múmia került ide elhelyezésre, visszarepítve az időben a látogatókat. A múmiák nagy része a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában láthatóak.

A Váci múmiák – Memento Mori Kiállítóhely címe: (Vác, Március 15. tér 19.)

Kapuk a múltra – Ars Memorandi

Forrás: Vác, Tragor Ignác Múzeum, Orlik Edit fotója
http://muzeumvac.hu/

Szintén állandó kiállítás keretein belül nézhető meg a „Kapuk a múltra” kiállítás. Török idők utáni betelepítésektől a 18. századig bezárólag, Vác egyik fontos időszakát mutatja be. A Váci múmiák leletanyagából és pl. egy váci fazekasműhely kiállított darabjaiból áll a kiállítás. Sok még nem kiállított tárgy is megtekinthető a tárlaton.

Kiállítóhely címe: 2600 Vác, Március 15. tér 19. (Földszint)

Öntöttvas gyűjtemény
Forrás: Vác, Tragor Ignác Múzeum, Orlik Edit fotója
http://muzeumvac.hu/

Pannónia Ház Kiállítóhely

A Pannónia ház vendégfogadóként működött a múltban. Az udvarán vándor társulatok léptek fel. Az épületben járt Petőfi Sándor is. Manapság rendezett környezet ipar- és képzőművészeti alkotásoknak ad otthont.

Gádor István életmű-kiállítása

A kétszeres Kossuth-díjas keramikus, több mint ezer darabot felsorakoztató gyűjteményét gondoznak nagy erőfeszítések árán. Időnként sajnos nem látogatható, mert egy vizes pince ad otthont a kiállításnak és a körülmények nem teszik lehetővé a nyitva tartást.

Vasba öntött történelem – Öntöttvas gyűjtemények

Az európai öntöttvas művesség kiemelkedő darabjait lehet megnézi, egy látványos kiállítás keretein belül. De beszéljenek a képek, erről az Európában szinte egyedülálló kiállításról.

Az ezer arcú művész – Válogatás Hincz Gyula hagyatékából

A Munkácsy- és Kossuth díjas művész festőként, grafikusként, díszlettervezőként és szobrászként is alkotott. Hincz Gyula sokrétű tevékenységének állomásait mutatja be a kiállítás.

Mindhárom kiállítás a Pannónia Házban tekinthető meg állandó kiállításként.

Cím: 2600 Vác Köztársaság út 19.

Nemzetközi Mobil MADI Múzeum

Booking.com

A váci városháza épületében tekinthető meg a közép Európa legnagyobb absztrakt műalkotásából álló gyűjteménye. Ötszáz alkotás nézhető itt meg, kb. százötven alkotótól.

Cím: 2600 Vác Március 15. tér 11.

Középkori Pince

A Vácon folyó építkezések során számos lelet került elő a múltból. A kiállítás bepillantást enged a középkori váci polgárok életébe, a város kialakulásáról és építészeti sajátosságairól.

Címe: 2600 Vác Széchenyi u. 3-5.

Szent Mihály Altemplom

Szent Mihály Altemplom Vác
Forrás: Tragor Ignác Múzeum, Orlik Edit fotója

A Március 15. tér felújítása előtt régészeti feltárásra került sor. A feltárás során előkerültek egy templom maradványai és faragott sírkövek. A fenti képen egy makett illusztrálja hogyan nézhetett ki. Megtekinteni márciustól-októberig lehet, a Március 15. tér közepén lehet.

Összegzés

Ha a Dunakanyarban jártok, akkor mindenképp érdemes egy-két napot Vácra szánni és megnézni a fent felsorolt látnivalókat. Köszönöm a kiváló fényképeket Orlik Editnek a Tragor Ignác Múzeum fotósának (http://muzeumvac.hu/) aki rendelkezésemre bocsájtotta a cikkben látható fényképeket.

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek