fbpx

Horvátország kincsesládája – Omis

Horvátország kincsesládája – Omis

Sokak szerint Omis az egykori kalóztanya Horvátország legszebb városa, amit én csak megerősíteni tudok. Split és Makarska között, az Omiska Dinara hegység lábánál fekszik a Cetina folyó pedig ketté szeli. Omis a mediterrán jellegével és csodás panorámával várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó turistákat.

Omis-Cetina
Horvátország-Omis

Horvátországi autópályák

Horvát autópálya
Horvátország autópálya A1

Mi autóval az ország déli részéről indultunk Horvátországba, ezért az Udvar-Eszék-Zágráb-Omis útvonalat követtük. Horvátországban az autópályák kapus rendszerben működnek, ez tipikus esete mikor belépőt nem kell fizetni kilépőt viszont igen. Természetesen a megtett úttal arányos mennyiségű kunát. Lehet fizetni euróval is, bankkártyával és ENC készüléket is lehet venni/bérelni, amivel külön sávban lehet -többnyire- gyorsabban haladni. Mi kb. 700 km-t mentünk horvátországi autópályán Eszéktől Omisig (kb. 320 kuna), ez 9 órás utat jelent a zágrábi erős forgalom miatt, ami egyébként hétvégenként akár több idő is lehet. Amint lehajtottunk az autópályáról (Blatno 27 lehajtó) és átverekedtük magunkat a szerpentinen, elénk tárult a smaragdzöld Cetina folyó, amint beleömlik a mélykék Adriába. A látvány felejthetetlen élményt nyújtott.

Megérkezés Omisi szállásunkhoz

Kuna
Kuna-Horvátország

Horvátországi szállásunkat Omis Ruskament részében foglaltuk előre le, mely tiszta, kényelmes és az előre leírtakkal megegyező volt. Az erkélyünk a tengerre nézett csodálatos kilátással, már láttam is magunkat reggel itt kávézgatni.

Programlehetőségek Omisban

Omis-Adria
Sziklás part-Omis-horvátország

Omisban a nyugodt pihenésre vágyóknak és az extrém sportok kedvelőinek is rengeteg program áll a rendelkezésére. Mindenképp érdemes időt szakítani a városka felfedezésére, mely betekintést enged a település hányattatott történelmi múltjába és természetesen a helyi éttermekben megkóstolni a tengeri herkentyűk széles spektrumát. Omisban homokos és kavicsos strandok egyaránt megtalálhatók, ami egyébként egész Horvátországra jellemző, bár mi a szállásunktól lesétáltunk 200 métert és apró kavicsos, helyenként sziklás partszakaszról már csobbantunk is a tengerbe.

Adria-Omis
Adria tengerpart-HorvátországBooking.com

Omis
Cetina folyó-Horvátország

A Cetinán lehetőség van sétahajókázásra, ami egy nyugis, látványos kirándulásra ad lehetőséget. 200-300 kunáért 3-4 órás programot kínálnak, no meg persze néhány korty grappát indulás előtt a kis hajó kapitánya.

Aki kicsit adrenalinban dúsabb kikapcsolódásra vágyna, lehetősége van túrázásra, sziklamászásra, kajakozásra, raftingolásra és drótkötélpályákon csúszkálásra.

Hegyek
Omis hegyek-Horvátország

A raftingolást mi is kipróbáltuk, 7 és 11 éves gyerekekkel is fantasztikusan jó szórakozást nyújtott. Érdemes fürdőruhában menni, mert lehetőség van úszkálásra is a túra folyamán, sőt egy 6 méter magas falról is le lehet ugrani a vízbe.

Hazaút-Bosznia
Hazaút-Bosznia

Hazaút Omisból

Mi lerövidítve az utat Bosznián keresztül indultunk hazafelé. A táj szép volt, de a hazaút időtartamát nem sikerült csökkenteni, sőt inkább tovább tartott. Igaz autópálya díjat jóval kevesebbet kellett fizetnünk.

Konklúzió

Összességében nagyon szép helyen töltöttük el horvátországi nyaralásunkat. Élményekben és kalandokban gazdag volt minden napja. Bátran merem ajánlani mindenkinek, mert egy omisi nyaralásban biztosan nem fognak csalódni.

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek