fbpx

Memento Mori

Memento Mori

A Memento Mori, egy a nagyon érdekes kiállítást mutat be Vác főterén található épület pincéjében. A város egyik temploma felújítása folyamán, egy befalazott ajtó mögött találtak több mint 200 darab koporsót. A helyiség klímájának köszönhetően, a koporsókban talált emberi maradványok kitűnően mumifikálódtak, ezzel remek lehetőséget kínálva nekünk 18. századi váci emberek életének betekintésébe.

Egy érdekes írás a Memento Moriról:

 A váci múmiák, a koporsókba zárt történelem

Érdekességek a Memento Mori kiállításról:

  • 262 darab színes festett koporsót találtak a felújítás folyamán.
  • Vácon csak három múmia van kiállítva, a többi Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában kerültek elhelyezésre.
  • A Memento Mori jelentése, (latin ’emlékezzél a halálra’) a középkorban a kereszténység (elsősorban szerzetesi körökben) egyik legfontosabb jelmondata volt.

Hírek Vácról:

 Memento Mori – Rövidesen indul a váci múmiákról szóló film forgatása

Budapest, 2022. május 26., csütörtök (MTI) – Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 15:58 órakor kiadott, Memento Mori – Rövidesen indul a váci múmiákról szóló film forgatása című anyagunk 4. bekezdését az alábbiak szerint pontosítjuk:

A Kiss-Stefán Mónika és Maruszki Balázs forgatókönyvéből…

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT – Memento Mori – Rövidesen indul a váci múmiákról szóló film forgatása
Vác, 2022. május 26., csütörtök (MTI) – Rövidesen indul a Vácról szóló eddigi legnagyobb léptékű történelmi kalandfilm, a Memento Mori forgatása. Kiss Stefán Mónika producer-rendező alkotása a váci Fehérek templomában talált, 18. századi múmiák történetét idézi meg – mondta el csütörtökön Vácon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a város országgyűlési képviselője.
A Memento Mori nézői a 18. századi Vácot láthatják majd, az akkori homlokzatokkal, ruhákkal, hajviseletekkel, ékszerekkel. A film tehát egyfajta időutazásra hív, „egy kis hollywoodi élményt” kínál – közölte az államtitkár a történelmi kalandfilm sajtótájékoztatóján.
Rétvári Bence kiemelte, hogy a váci múmiákat világszerte ismerik, a Memento Mori hatására azonban még többen tudomást szerezhetnek róluk. Remélhetőleg a film megtekintése után sokan kedvet kapnak majd arra, hogy Vácra látogassanak és személyesen is megnézzék a múmiákat – jegyezte meg.
A Kiss-Stefán Mónika és Maruszki Balázs forgatókönyvéből készülő alkotás gyártására 300 millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet. A film története fikció ugyan, de a munka teljes mértékben tudományos alapokon zajlik – hangsúlyozta az államtitkár.
A Memento Mori forgatása június végén indul. A vasárnapi szereplőválogatáson az alkotók várják azokat váciakat, akik egyes tömegjelenetekben eljátszanák elődeik történetét – mondta el Rétvári Bence.
váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. Kiss-Stefán Mónika rendező-producer Memento Mori címmel készülő filmje a 265 múmia sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.

bkö \ brr

MTI 2022. május 26., csütörtök 20:24Booking.com

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek