fbpx

7 csodás Dunakanyar túra kezdő és profi túrázóknak

7 csodás Dunakanyar túra kezdő és profi túrázóknak

A Dunakanyarban rengeteg jelzett turistaútvonalat találhat a természetet kedvelő kiránduló. Bakancsos és kerékpár Dunakanyar túrákat egyaránt tehet a Pilist és Visegrádi hegységet felfedezni vágyó utazó. Változatos növény és állatvilág, sziklák, kilátók, barlangok várják a túrázókat.

Dunakanyar túra 1: Rám-szakadék

Rám-szakadék

Magyarország legismertebb kirándulóhelyei közé tartozik. A kalandvágyók kirándulóhelye, meredek sziklafalak, szűk völgyek, vízesések és szakadékok között kell elhaladni. A vízesések mellett létrák és kapaszkodók segítik az átkelést. Kezdő túrázóknak is ajánlott, akár gyerekekkel is megtehető a túra.

Ajánlott útvonal: Dömös – Rám-szakadék – Lukács-árok – Dömös Távolság: kb. 7 km – 3 óra

Dunakanyar túra 2: Prédikálószék, vadálló-kövek

Forrás: hu.wikipedia.org

A Visrgrádi-hegységben található 639 méter magas Prédikálószékről csodálatos kilátás tárul elénk. Oldalában láthatóak a vadálló kövek különleges alakú sziklái. Nevezetesen a Nagytuskó, Széles torony, Bunkó, Függőkő, Felkiáltójel és az Árpád trónja. Fokozottan védett terület.

Javasolt útvonal: Dömös – Vadálló-kövek – Prédikálószék – Dömös. Távolság: 14,5 km, kb. 5 óra alatt lehet megtenni a távot.

Dunakanyar túra 3: Dobogókő

Dobogókő csodás panoráma

699 méterével a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. Kilátóiból az ország egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. Rengeteg turista útvonal kiinduló pontja. Keresztül halad rajta az Országos Kéktúra útvonal és a Mária-út is. Minden évszakban kedvelt kiránduló centrum. Itt épült az ország első hegyi menedékháza, mostanában turistamúzeumként üzemel. Zarándokhely, gyógyüdülőhely, és sípálya is van.

A Rám-szakadék, Zsivány-sziklák, Vadálló-kövek, Prédikálószék, Turul körút, Pilisszentkereszti szurdok mind elérhető távolságban vannak egy jó Dunakanyar túra célpontjaként.

Dunakanyar túra 4: Négykilátás körtúra

Négy fantasztikus panorámát érint ez a Dunakanyar túra. A Pilisben Kesztölc település pincesora mellett halad el, ha már az elején megszomjaznánk. A terep könnyű bár nem túl rövid.

Útvonal: Kesztölc, Erdészház – Klastrompuszta – Kémény-szikla – Pilis-nyereg – Fekete-kő – Sasfészek turistaház – Kétágú-hegy – Kesztölc, Erdészház. Távolság: 17km., kb. 5 óra.

Dunakanyar túra 5: Kaán forrás

Visegrád mellett található, csodás útvonalon lehet megközelíteni gyalogosan vagy kerékpárral. A forrás Kaán Károly erdészmérnökről, a magyarországi természetvédelem úttörőjéről kapta a nevét. Kiváló piknikező hely, gyerekekkel is szuper program.

Útvonal: Ördögmalom-vízesés – Bertényi Miklós füvészkert – Pisztrángos tó – Stefánia híd – Kaán forrás – Ördögmalom-vízesés . Táv.: kb. 6 km

Dunakanyar túra 6: Naszály-hegy

Orchidea (a kép illusztráció)

A Váctól északra 6-8 km.-re található a mészkőből felépülő Naszály-hegy. A tetején (652 méter) betonkilátóból minden irányba el lehet látni. Jó néhány barlangot fedezhetünk fel a területen, legismertebb a Násznép-barlang. A szemfüles Dunakanyar túrázó, akár egy tucat orchidea fajt is megfigyelhet a Naszály-hegy területén.

Útvonal: Vác – Naszály-hegy – Vác. Távolság: 15 km, kb 4 óra

Dunakanyar túra 7: Spartacus-ösvény

A Visegrádi-hegység, de meglehet a Dunakanyar túraútvonalai között is a legszebb útvonal. Pilisszentlászlóról indul a gyalogos körtúra, és az Apát-kúti völgyben vezet vissza. Nem nehéz terep, pár helyen kell csak fokozottabban vigyázni a csúszás miatt. Szintkülönbség mindössze 250- 300 méter. Ősszel száraz időben érdemes ellátogatni, ilyenkor fantasztikus színekben pompázik a táj.

Útvonal: Pilisszentlászló – Jenő kunyhó – Ördögmalom erdei étterem – Apát-kúti völgy – Kaán forrás – Pilisszentlászló. Táv.: 16 km. Kb. 5 óra

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek