fbpx

Auschwitz–Birkenau látogatás a pokolban

Auschwitz–Birkenau látogatás a pokolban

Auschwitz-birkenauban tett látogatásunk egy komolyabb hangvételű leírás lesz, mint a többi útleírásom. Az emlékmúzeumba nem lehet csakúgy besétálni egy ott vásárolt jeggyel, ezért egy kis előszervezést igényel az utazás.

Auschwitz-Birkenau kirándulás előkészületek

Auschwitz-Birkenau egykori koncentrációs tábort az előzetesen lefoglalt jeggyel lehet látogatni. A jegy ingyenes és névre szóló.

Mi idegenvezető nélküli látogatást választottuk, az idegenvezető egyébként 60 zloty/ fő.

Az időpontot 90 nappal a kirándulás előtt le kell foglalni és kinyomtatva magunkkal vinni a jegyeket.

Budapesttől kb. 400 km-re található, Besztercebánya felé haladva. Az út erre lassabb, de nagyon látványos. Auschwitzet manapság Oświęcim-ként fogod megtalálni a térképen.

Megérkezés Auschwitz-Birkenauba

Előző napi krakkói városnézést kipihenve, auschwitz belvárosi apartmanból indultunk a város szélén található Auschwitz-Birkenau emlékmúzeumba.

Fél órával a reggel 8 órás időpontunk előtt érkeztünk. A buszokkal érkezők már a bejárat előtt sorakoztak, de a parkolóban bőven volt hely az autónak.

Az egyéni látogatóknak nem kell kivárni a sorokat. Bennünket a sor mellett irányítottak a bejárathoz. Egyből lehet menni a fémdetektorokkal ellátott beléptető kapukhoz.

A múzeumba táskát bevinni nem engednek. A belépés után már meg is lehetett kezdeni az Auschwitz I. tábor megtekintését.

Auschwitz I.

A dupla szögesdrótkerítéssel körbevett épületek komor hangulatot árasztottak.

auschwitz–birkenau dupla szögesdrót

Amit csak fokozott az elhíresült felirattal –Arbeit macht frei(A munka szabaddá tesz) ellátott kapu látványa.

Munka szabaddá tesz-

A katonás sorban álló barakképületek kb. felét lehet bejárni, amikben a tábori életet és a történelmi hátteret mutatják be tényszerűen.

Az igazi döbbenet akkor éri a látogatót, mikor néhány épületben az egykori foglyok személyes tárgyait lehet megtekinteni.

A névvel ellátott bőröndök, szemüvegek, műlábak, cipők, kosarak.

Több nemzet épülete között helyet kapott a magyar is, amely emléket állít az Auschwitz-Birkenau magyar áldozatoknak.

Auschwitz I. tábor körbejárása 3,5-4 óra, mi ezután mentünk Auschwitz-Birkenauba. (Auschwitz II.)

Auschwitz II.

Auschwitz II. (Auschwitz-Birkenau) tábor néhány km-rel a városon kívül helyezkedik el. Autóval 5 perc, de indulnak buszjáratok is Auschwitz I.-ből.

Auschwitz-Birkenau egy több hektár területen elhelyezkedő, iparvágánnyal rendelkező hatalmas létesítmény.

Az épületek egy részének már csak az alapjai vannak meg. Maradtak meg épen is, amelyek megtekinthetők a nagyközönségnek is. Kb. 2 óra alatt végig lehet járni.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau konklúzió

Nem egy mosolygós, viccelődős kiránduláson vehet részt aki ellátogat Auschwitz-Birkenauba. Szerintem érdemesebb önállóan végigjárni a tábort, mint idegenvezetővel. Saját tempónkban tudjuk megnézni ami bennünket érdekel. Évente kb. 700 000 ember keresi fel. Szerintem minden látogatónak örök emlék marad, egy életen keresztül az egykori koncentrációs táborok meglátogatása.

Idekattintva a regisztrációs oldalra juttok. Ott értelemszerűen beregisztrálni majd kitölteni az űrlapot.

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek