fbpx

Split – Dalmácia központja

Split – Dalmácia központja

A mediterrán hangulatú város, Split kitűnő kiindulási pont Dalmácia felfedezésére. Rengeteg látnivalóval Spliten belül és kirándulóhellyel a városon kívül.

Split

Omisi nyaralásunk alkalmával látogattunk el Splitbe. A tengerparttal párhuzamosan kb. 30 perc alatt érkeztünk a városba. A több, mint kétszázezer lakosú mediterrán város, ennek megfelelően elég nehezen találtunk parkolóhelyet. Miután lett egy fizetős parkoló, gyalog indultunk a kikötő irányába, ami néhány utcányira volt.

A parti sétány

Néhány perces séta után, Split zegzugos utcáin leérkeztünk a tengerhez. Kikötőjét szépen térkövezett sétány szegélyezi. A sétány közepén padok és pálmafák, a bal oldalon kávézók és éttermek kínálják ételeiket-italaikat. A jobb oldalon kisebb-nagyobb hajók ringatóztak az Adria vízén.

split sétány

A térképes keresővel egyszerűen foglalhat szállást splitben:Booking.com

Diocletianus-palota – Split

A palota nem az a klasszikus értelemben vett kastély, sokkal inkább egy kisebb városrész, ami egy 2000 éves katonai objektum volt a maga idejében.

Diocletianus-palota – Split

Volt benne templom (Jupiter templom), székesegyház (Sveti Duje székesegyház), piac és több ezren laktak a falakon belül. Manapság Split legnagyobb nevezetessége. A palota bejárása visszarepít bennünket a római korba és megcsodálhatjuk építészeti remekműveiket és történelmi örökségüket.

Diocletianus-palota – Split

Helyet kapott benne múzeum, kiállítás, kávézó, fagyizó és ami szem-szájnak ingere. A palotából kifelé menet szuvenír árusok kínálták portékájukat a tengeri kapu előtti teremben. A tengeri kapun áthaladva, ismét a sétányra jutottunk ki. Mi egy délelőtt bejártuk, de aki kényelmesebben szeretné végignézni, szerintem több időt szánjon rá.

Spliti városnézés Összegzés

Aki Dalmáciában nyaral, érdemes időt szakítania egy spliti városnézésre. A palotán és a sétányon kívül még rengeteg látnivaló és kikapcsolódási lehetőség van Splitben. Számtalan templom, kolostor, múzeum és egyéb nevezetességek várják az ide látogatókat. A fiatalokat pezsgő éjszakai élet fogadja.

Itt akciós spliti szállások között válogathat:Booking.com

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek