fbpx

Top 8 Dunakanyar látnivaló minden évszakban

Top 8 Dunakanyar látnivaló minden évszakban

1. Dunakanyar látnivaló: Esztergomi várhegy és a Víziváros

Esztergomi Bazilika Forrás: Pixabay

A Várhegyen találhatjuk az Esztergomi Bazilikát, mely rangban a legelső templomnak számít. Megtalálhatjuk benne, a Főszékesegyházi Kincstár, egyház művészeti gyűjteményét, illetve a reneszánsz kápolna, a Bakócz-kápolna. Mellette helyezkedik el az esztergomi vár, benne a vármúzeummal. A Víziváros is itt található, melynek legszebb épülete a Primási Palota mely helyet adott a Keresztény Múzeumnak.

2. Dunakanyar látnivaló: Visegrádi fellegvár

Visegrád Fellegvár Forrás: Pixabay

A Dunakanyar látnivalói közül, talán legismertebb látképe a Visegrádi Fellegvárnak van. A Visegrád felett magasodó vár, Pompájával, haderejével és méreteivel kiemelt szerepet játszott a Magyarország középkori történelmében. Alkalmi szálláshelyként szolgált a királyi család tagjainak. Itt őrizték a Szent Koronát és a koronázási ékszereket is. A 18. században elvesztette hadászati jelentőségét. Manapság rengeteg turista látogatja a várat mely betekintést enged a középkori magyar nemesség életébe és több kiállításnak is otthont ad.

3. Dunakanyar látnivaló: Salamon-Torony és Királyi Palota

A Fellegvártól csak néhány kőhajításnyira található az Alsóvár Salamon-torony. A királyi palota a középkorban az egyik legpompásabb épületegyüttes volt, Mátyás király rezidenciája. Vissza tekinthetünk a palota fénykorába. A Salamon-torony egy 34 méter magas hatszögletű bástya. A bástya melletti udvaron látványos középkori lovagi torna bemutatókat nézhetünk meg. Ma az épületben Mátyás Király Múzeum kiállítása tekinthető meg.

4. Dunakanyar látnivaló: Rám-Szakadék

Aki szereti a kalandot mindenképp érdemes ellátogatnia a Rám-Szakadékhoz. Dobogókő és Dömös közt található, lenyűgöző természeti szépsége rabul ejti a túrázót. Magas sziklafalak, vízesések között kell elhaladni a túra folyamán. A sziklák közt kapaszkodókon és létrákon kell átküzdeni magunkat, amely a megfelelő öltözékben minden korosztálynak maradandó élményt nyújt.

5. Dunakanyar látnivaló: Váci „Múzeumi negyed”

Vác főterén megannyi művészeti kiállítás és múzeumot lehet végigjárni. Megtekinthetőek a Váci múmiák, könyvkötészeti és hajótörténeti kiállítás is. Megtalálható még sportmúzeum, Öntöttvas gyűjtemény, Egyházmegyei Múzeum vallásos témájú kiállítása, illetve a Modern Művészeti Gyűjteményt is megcsodálhatjuk.

6. Dunakanyar látnivaló: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)

Szentendre Skanzen Forrás: Pixabay

Hazánk tíz jellegzetes tájegységeinek építészetét, életmódját mutatja be. Minden tájegységnél vannak interaktív elemek ahol valamilyen foglalkozással vagy élményprogrammal képzelhetjük magunkat az elmúlt 200 év időszakába. Találhatunk szatócsboltot, fényképészt készíthetünk gyertyát, kipróbálhatjuk a szövést, fonást, gyöngyfűzést. Gyerekekkel is erősen ajánlott program. Rengeteg látnivaló és számos érdekfeszítő program, remek egész napos kirándulást kínál a Dunakanyar látnivalói közt.

7. Dunakanyar látnivaló: Dömösi prépostsági romok és Árpád-kori altemploma

A 12. században Könyves Kálmán öccse Álmos herceg építette. Az épületet a törökök lerombolták . Komoly felújításokon esett keresztül, annak érdekében, hogy megcsodálhassuk az Árpád-kori építészet remekét. Október 31.-ig látogatható, hétfőn és kedden nincs nyitva.

8. Dunakanyar látnivaló: Verőcei Duna-part

Ybl Miklós nevéhez fűződik a Duna-parti támfal. Az ismerősének tervezett ház hátsó kertjét választotta el egy támfallal a Dunától. A többi Duna parti lakos követte a támfal példáját és így közel 800 méter hosszan, igen látványosan húzódik a Duna partján. Ezen a szakaszon strandot, vendéglőt találunk. Kellemes sétákat tehetünk és kiváló terep a vízi sportoláshoz is.

Kérlek érdeklődj!

Mielőtt útrakelsz, kérlek mindeképpen érdeklődj adott látnivaló kapcsán a helyi elérhetőségeken, a nyitvatartásról, jegyárakról és egyéb tudnivalokról. Előfordulhat , hogy a cikk írása után nem frissülnek az információk!

Ezek a látnivalók is érdekelhetnek